ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH studia – kierunek studiów

Osoby, które aplikują na kierunek analityka produktów spożywczych zdobędą wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych, ze szczególnym uwzględnieniem chemii analitycznej. W ramach kształcenia studenci nauczą się dokonywania analizy produktów spożywczych oraz szczegółowego badania żywności, co z powodzeniem wykorzystają w swojej codziennej praktyce zawodowej. W planie zajęć znajdą się przedmioty z zakresu mikrobiologii żywności, technologii produktów mlecznych, czy opakowalnictwa żywności.

W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na kierunku analityka produktów spożywczych najczęściej podstawą kwalifikacji jest średnia ocen ze studiów wyższych oraz rozmowa kwalifikacyjna. Sprawdź wymagane przedmioty maturalne na uczelniach >

Absolwenci znajdą zatrudnienie w firmach zajmujących się przetwórstwem żywności, ośrodkach badawczych, laboratoriach chemicznych i analitycznych oraz w przedsiębiorstwach świadczących usługi na rynku międzynarodowym. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Studia na kierunku analityka produktów spożywczych możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym)

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Analityka produktów spożywczych stopień: (II), czas trwania: 2 lata,
forma: stacjonarne
Gotowe

Wyróżniony

Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH studia – opis kierunku

Studia na kierunku  analityka produktów spożywczych to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra).

Studia na kierunku analityka produktów spożywczych
Rok akademicki 2025/2026
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia II stopnia
Czas trwania 2 lata (studia II stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku analityka produktów spożywczych możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | analityka produktów spożywczych - uczelnie >

WYMAGANIA REKRUTACYJNE

Kandydaci na studia magisterskie na kierunku analityka produktów spożywczych powinni zapoznać się z wymogami obowiązującymi na danej uczelni wyższej. Dzięki temu zwiększą swoje szanse na pozytywne rozpatrzenie aplikacji i wyróżnią się na tle innych kandydatów.

Najczęstsze wymagania rekrutacyjne na studia na kierunku analityka produktów spożywczych:

  • rozmowa kwalifikacyjna,
  • średnia ocen ze studiów wyższych.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Dalsza część artykułu pod reklamą

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH?

Analityka produktów spożywczych to studia magisterskie, które powstały z myślą o osobach chcących podjąć zatrudnienie w przemyśle spożywczym i chemicznym. Program nauczania został zaprojektowany w taki sposób, aby studenci zdobyli wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych, czy żywienia. Uczelnia zapewnia także dostęp do sali laboratoryjnych, dzięki czemu studenci zyskają kompleksowe przygotowanie praktyczne.

 

1. Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku analityka produktów spożywczych możemy podzielić na:

1. Poziom:

2. Forma:

 

2. Zdobywana wiedza i umiejętności

Studenci kierunku analityka produktów spożywczych zyskają wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych, szczególnie z zakresu chemii analitycznej. W ramach kształcenia nauczą się zastosowania technik instrumentalnych w analizie produktów spożywczych. Co więcej zyskają umiejętność przeprowadzania badań chemicznych żywności oraz badania składu i właściwości konkretnych produktów.

W tym celu nauczą się obsługi nowoczesnej aparatury badawczej, w którą zostały wyposażone sale wykładowe na uczelni. Program kształcenia na powyższych studiach zakłada realizację zajęć z zakresu mikrobiologii żywności, chemii związków biologicznych, inżynierii przemysłu spożywczego oraz badań fizykochemicznych. Studenci dowiedzą się także, w jaki sposób wykorzystywać techniki separacyjne w swojej codziennej praktyce zawodowej oraz dokonywać badań sensorycznych i organoleptycznych żywności.

 

3. Gdzie studiować analitykę produktów spożywczych

 

Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek analityka produktów spożywczych:

Dalsza część artykułu pod reklamą

ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH?

Studia na kierunku analityka produktów spożywczych trwają 2 lata (studia II stopnia).

Dalsza część artykułu pod reklamą

JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH?

Absolwenci kierunku analityka produktów spożywczych, dzięki uzyskanej wiedzy i umiejętnościom praktycznym, będą kompleksowo przygotowani do pracy w przemyśle spożywczym i chemicznym. Przede wszystkim idealnie odnajdą się jako pracownicy laboratoriów chemicznych i analitycznych. Równie ciekawą opcją będzie zatrudnienie w firmach zajmujących się produkcją i przetwórstwem żywności, działach kontroli jakości oraz w firmach przeprowadzających audyty. Po zakończeniu nauki można również zdecydować się na założenie własnej działalności gospodarczej.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku analityka produktów spożywczych:

  • przemysł chemiczny
  • przemysł spożywczy
  • laboratoria chemiczne
  • laboratoria analityczne
  • firmy zajmujące się badaniem i przetwórstwem żywności
  • firmy zajmujące się przeprowadzaniem audytów
  • własna działalność gospodarcza.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Analityka produktów spożywczych studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Analityka produktów spożywczych studia II stopnia

Dalsza część artykułu pod reklamą

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki żywienie i żywność - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Dalsza część artykułu pod reklamą

Miasta, które oferują studia na kierunku ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

Dalsza część artykułu pod reklamą

Komentarze (0)