Zarządzanie i produkcja żywności – kierunek studiów

Studia na kierunku Zarządzanie i produkcja żywności są skoncentrowane na zrozumieniu całego łańcucha produkcji żywności, od uprawy i hodowli, przez procesy technologiczne, aż po zarządzanie dystrybucją i sprzedażą. Program kształcenia łączy elementy nauk rolniczych, technologii żywności oraz zarządzania, przygotowując studentów do pracy w różnych sektorach przemysłu spożywczego. Studenci zyskują wiedzę oraz umiejętności potrzebne do zarządzania procesami produkcji żywności oraz zapewnienia jej jakości. Uczą się, jak optymalizować procesy produkcji oraz zarządzać zasobami w sposób efektywny i zrównoważony.

W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na kierunku Zarządzanie i produkcja żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia, fizyka, geografia, język obcy, matematyka, WOS. Sprawdź wymagane przedmioty maturalne na uczelniach >

Absolwenci mogą pracować jako menedżerowie produkcji w przemysłach spożywczych. Ich zadaniem będzie zarządzanie procesami produkcyjnymi, optymalizacja wydajności oraz nadzór nad pracownikami. Jako specjaliści do spraw kontroli jakości będą z kolei monitorować jakość produktów, wdrażać i utrzymywać systemy zarządzania jakością. Poza tym odnajdą się jako technolodzy żywności, którzy projektują i wdrażają nowe produkty żywnościowe. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Uniwersytet w Siedlcach

Uniwersytet w Siedlcach

Zarządzanie i produkcja żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku,
forma: stacjonarne, niestacjonarne
Gotowe

Wyróżniony

Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

Zarządzanie i produkcja żywności – opis kierunku

Studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera). Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnym.

Studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności
Rok akademicki 2025/2026
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | zarządzanie i produkcja żywności - uczelnie >

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Rekrutacja na studia na tym kierunku uwzględnia wyniki uzyskane na maturze z biologii, chemii, fizyki, geografii, języka obcego, matematyki i WOS-u.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Zarządzanie i produkcja żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jak wyglądają studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności?

Kierunki studiów obejmujące tę tematykę oferują kompleksowe podejście do nauki o produkcji żywności, łącząc teorię z praktyką w zakresie technologii żywności, zarządzania procesami oraz zrównoważonego rozwoju. Program jest zaprojektowany tak, aby przygotować studentów do pracy w różnych obszarach przemysłu spożywczego.

Studenci uczą się rozumienia procesów biochemicznych zachodzących w żywności, roli mikroorganizmów w produkcji oraz konserwacji żywności. Omawiane są też praktyczne aspekty przetwarzania surowców rolnych na produkty spożywcze, nowoczesne technologie produkcyjne.

W programie uwzględniono też podstawy zarządzania przedsiębiorstwami spożywczymi, planowania strategicznego oraz analizy ekonomicznej. Studenci poznają także systemy zarządzania jakością, normy bezpieczeństwa żywności oraz audyty jakościowe.

 

1. Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności możemy podzielić na:

1. Typ:

 

2. Tryb:

 

2. Zdobywana wiedza i umiejętności

Absolwenci potrafią tworzyć i optymalizować procesy produkcyjne, zarządzać przepływem materiałów i surowców. Rozumieją i doskonalą technologie produkcji, stosując nowoczesne narzędzia i metody w celu zwiększenia efektywności.

Wdrażają i zarządzają systemami jakości, przeprowadzają audyty jakościowe oraz kontrole bezpieczeństwa produktów. Wyróżniają ich też umiejętności planowania, realizacji i nadzoru nad projektami związanymi z produkcją i zarządzaniem żywnością.

Skutecznie zarządzają też zespołami, rozwijają talenty i motywują pracowników. Poza tym tworzą strategie rozwoju przedsiębiorstw spożywczych, analizę rynków i konkurencji.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Ile trwają studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności?

Studia na kierunku zarządzanie i produkcja żywności trwają 3,5 roku (studia inżynierskie).

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jaka praca po studiach na kierunku zarządzanie i produkcja żywności?

Absolwenci mogą pracować w roli menedżerów produkcji, którzy sprawują nadzór nad procesami produkcyjnymi, zarządzają zespołem produkcyjnym, optymalizują procesy i zapewniają zgodność z normami jakości.

W roli specjalistów do spraw jakości będą odpowiedzialni za kontrolę jakości produktów, przeprowadzanie audytów jakościowych oraz wdrażanie systemów zarządzania jakością. Odnajdą się też jako technolodzy żywności, którzy projektują i dbają o rozwój nowych produktów spożywczych.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku zarządzanie i produkcja żywności

  • menedżer produkcji,
  • specjalista do spraw jakości,
  • technolog żywności,
  • konsultant do spraw żywności i napojów,
  • specjalista do spraw bezpieczeństwa żywności,
  • koordynator łańcucha dostaw.

Dzięki szerokim możliwościom rozwoju i różnorodności ról, absolwenci tych studiów mogą z powodzeniem realizować swoje kariery w dynamicznie rozwijającym się sektorze przemysłu spożywczego.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Zarządzanie i produkcja żywności studia niestacjonarne

Zarządzanie i produkcja żywności studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Zarządzanie i produkcja żywności studia I stopnia

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki zarządzanie i marketing

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki zarządzanie i marketing - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów
Mba

Dalsza część artykułu pod reklamą

Miasta, które oferują studia na kierunku Zarządzanie i produkcja żywności

Dalsza część artykułu pod reklamą

Komentarze (0)